Vyjádření M. Černého MŠMT - vedoucí odboru školství

15.08.2022 19:41

Vyjádření pana Černého z MŠMT k článku 14 komentářů

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-krouzek-pro-dite-maximalne-jeden-hlasi-strediska-kvuli-uredni-novince-211304

Vojtěch Hála

To je příšerný. Zatím mám dojem, že tahle vláda si stanovila ve vzdělávání jen jeden hlavní cíl: bezohledně šetřit, škrtat, zlevňovat, ať to stojí, co to stojí. Jakkoliv jsem jinak strašně rád, že máme aspoň takovou vládu a ne tu minulou, tak zrovna v naší branži je to naopak.

Jakub Poruba

Vojtěch Hála Však tohle ale, jak se píše v článku, jde už z minulé vlády, za ministra Plagy. Což ovšem neznamená, že tenhle paskvil tahle nemůže stopnout (a měla by).

Vojtěch Hála

Jakub Poruba Ale tehdy to šlo k ledu.

·  Petra Mazancová

Autor

Přitom to neformální vzdělávání je důležitý!

Irena Pohl Houkalová

Petra Mazancová jednak a i pro samotné poskytovatele volnočasových aktivit je tato vyhláška velmi limitující v zásadě ve všech směrech....

Renata Konůpková

Petra Mazancová paní Petro, jakožto vedoucí pracovnice a poradkyně se Vás tedy ptám:,, co děláte proto, aby to bylo jinak,,???

·  Irena Pohl Houkalová

Toto téma řešil Marek Výborný několikrát a jistě nebyl sám...

·  Irena Pohl Houkalová

Sdílím základní faktické vyjádření zástupců z jednotlivých krajů.... Díky výrazným úpravám v nové vyhlášce o krajských normativech se mnoho krajů dostane do neřešitelné situace. Upravená legislativa neumožní zřizovatelům udržet funkční síť školských zařízení SVČ/DDM. Tyto subjekty přijdou i o několik úvazků pedagogů, aniž by měli ve svých kroužcích, na akcích, na táborech méně dětí. Dosavadní způsob financování zabezpečoval v každém kraji, v každé obci, kde jsou SVČ/DDM zřizované, spravedlivý systém financování. Díky tomu se mohly udržet i menší zařízení v odloučených lokalitách, kde nabízejí široké spektrum aktivit ve volném čase. Nový způsob financování toto ohrožuje. Na uvedenou situaci a na konkrétní dopady upozorňovali jak zástupci krajů, tak ředitelé SVČ/DDM především na několika webexových konferencích pořádaných MŠMT. Velmi bych ocenila vyjádření pana ředitele odboru Michala Černého.

Michal Černý

Irena Pohl Houkalová Vojtěch Hála Předně bych chtěl uvést na pravou míru to, že zrovna za tohle může tato vláda. Základní princip této reformy vznikl ještě před mým příchodem na ministerstvo na jaře 2021.

Bohužel to všechno není tak jednoduché, jak to z článku vypadá. Kromě uvedených důvodů šlo o to, že systém dosud nebyl vlastně žádný a teprve teď se ukazuje, že financování SVČ už několik let neprobíhalo v souladu s vyhláškou a dokonce ani se zákonem. Jenže dokud si toho nikdo "nevšiml", nic se nedělo. Přirovnal bych to k situaci, kdy řidič celá léta jezdí ulicí se zákazem vjezdu a neví o tom. A najednou to zjistí. Kdyby tak jezdil dál, vědomě by porušoval zákon, takže to začne objíždět, i když delší cestou.

Po svém příchodu jsem se poctivě snažil přijít na to, jak tomu celému dát systém a zároveň zachovat to, jak to reálně probíhalo, vlastně to "zlegalizovat". Zkusili jsme to opakovaně vymyslet, ale těch legislativních překážek je strašně moc a nepovedlo se to.

Určitě nepůjde o likvidaci SVČ, ale skutečně někde bude muset dojít ke změně filozofie fungování těchto zařízení. Všechny "katastrofické" předpoklady jsou ale jen v rovině teorie, bude jen potřeba se adaptovat na nový systém a možná pár lidí bude muset změnit pracoviště.

Osobně z toho nemám radost, myslel jsem, že bude možné legislativu co nejvíc přiblížit realitě, ale prostě se to přes všechnu snahu nepovedlo.

Přesto bych s těmi příkrými soudy počkal, je logické, že ti, kteří nesouhlasí, popisují situaci v těch nejčernějších barvách a z variant vybírají tu nejvíc katastrofickou. Rozumím jim, nejsou to úplné nesmysly, ale jsou i jiné prognózy. Taky jsem samozřejmě napnutý, jak to nakonec bude vypadat, ale varuji před panikou. V téhle chvíli je opravdu předčasné hovořit o likvidačním systému pro kohokoli. A byl-li někde v dobré víře porušován zákon nebo vyhláška, od chvíle, kdy se to člověk dozvěděl, už nemůže dělat, že o tom neví. Určitě z toho celého nemám radost a hodně na to myslím, ale v téhle chvíli nic jiného dělat nejde.

Vojtěch Hála

Michal Černý Děkuji za vysvětlení, že jste se snažili. Ale nezlobte se, "nic jiného nejde" a "prostě se to nepovedlo" prostě nepomůže těm obcím, kde tato zařízení zaniknou nebo výrazně omezí svou činnost. Přitom jsou to nejvíc právě lokality, kde jich je zapotřebí k prevenci sociálně-patologických jevů, ty se opět prohloubí. Podle mě kde je vůle, tam je cesta. Špatná legislativa se dá změnit.

·  Michal Černý

Vojtěch Hála Věřte, že se o to snažím. A znovu opakuji: tato katastrofická vize je jenom jedna z možných verzí. Fakt věřím, že ty dopady nebudou zdaleka tak vážné.

Podstata celého problému je v tom, že v roce 2006 se změnila vyhláška a někdy v roce 2011 zákon, ale v půlce republiky to prostě nevzali na vědomí.....

Samozřejmě vím nejméně o jedné věci, která šla udělat jinak, ale prostě ministerstvo jako kolektivní orgán rozhodlo takto.

·  ·  Anita Jirovská

Anita Jirovská

Michal Černý Mno... nešlo.... doteď si pamatuji rozhovor s jedním z politiků - "to ale neumožňují fyzikální zákony..." "... a od čeho máme novely "... jen chci poněkud humornou reálnou zkušeností říci, že bych vás ráda požádala o jiné vyjádření než "prostě to nešlo"...

Nezlobte se, ale Vaše "věřím, že dopady nebudou takové" je naprosto absurdní, vzhledem k tomu jak výrazné a dlouhodobé budou dopady, pokud vaše víra nebude stačit. A troufám si tvrdit, že opravdu nestačí.

·  Michal Černý

Anita Jirovská Váš názor Vám neberu, já mám logicky jiný. Líp už to vysvětlit v tomto formátu neumím.

—————

zpět